Kuuden viikon ennusteiden pilotointi on päättynyt

11.07.2018

Ennusteet

Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa.

Pilotointi alkoi kesäkuun 2017 alussa, jolloin mukana oli muutama sata testikäyttäjää ja kuusi ennustetuotetta. Vuoden aikana hankkeessa testattiin 33 erilaista kuuden viikon ennustetuotetta, jotka oli räätälöity tiettyihin vuodenaikoihin ja käyttötarkoituksiin sopiviksi.

Testikäyttäjät olivat pilottijakson aikana hyvin aktiivisia ja kommentteja, kehitysehdotuksia ja palautetta saatiin valtava määrä! Testikäyttäjien määrä kasvoi pilotoinnin edetessä ja lopulta vuoden aikana mukana oli yli 3000 testikäyttäjää. He asuivat ympäri Suomea niin maaseudulla kuin kaupungissakin. Suurin osa testikäyttäjistä kertoi palautekyselyissä hyödyntävänsä kuuden viikon ennusteita pääasiassa vapaa-ajallaan, mutta osa käytti niitä myös työssään esimerkiksi suunnitellessan työvaiheita, jaksottaessa ulko- ja sisätöitään tai varautuessaan sääolosuhteisiin.

Tutkijat kertoivat hankkeen tuotoksista

Toukokuussa Ilmatieteen laitoksessa järjestettiin seminaari testikäyttäjille ja sidosryhmille. Kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista testikäyttäjiltä saatu palaute on ollut.

Jos seminaari jäi väliin, esitykset voi katsoa myös videoina verkkosivuillamme >>

Neljä vuodenaikaa, 33 ennustetuotetta

Vuoden pilottikausi jakautui neljään jaksoon vuodenaikojen mukaan: kesä, syksy, talvi ja kevät. Ennustetuotteet vaihtelivat vuodenajoittain.

Kokosimme vuoden aikana testatut kuuden viikon ennusteet yhteen dokumenttiin, joka sisältää listauksen ennustetuotteista sekä niiden lyhyet kuvaukset – näet yhteenvedon tästä linkistä >>

Käyttäjäkyselyiden perusteella testikäyttäjien tyytyväisyys kuuden viikon ennusteisiin kasvoi vuoden aikana. Käyttäjien mielestä hyödyllisimmät kuuden viikon ennusteet arvioivat liukkaita ajo-olosuhteita, talvisten pakkaspäivien määrää, lämmitystarvetta, tuuliolosuhteita kuten puuskia ja kasvukauden kehitystä keväällä. Myös yleisemmät ennusteet kuten viikkokohtainen keskilämpötila sekä ilmanpaine koettiin hyvin käyttökelpoisina. Kerromme vuoden aikana tehtyjen neljän palautekyselyn tuloksista lisää myöhemmin.

CLIPS-hanke päättyy syksyllä 2018. Siihen saakka päivittelemme hankkeen kuulumisia verkkosivuillemme – muistathan siis käydä aika ajoin kurkistamassa!

TAKAISIN UUTISIIN

LISÄÄ UUTISIA

Seminaarin esitykset ovat nyt katsottavissa

Seminaarissa kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista palaute on ollut. Esitykset voi nyt katsoa […]

Hanke

05.07.2018

Tunnetko Suomen kevätkelit?

Kevät on Suomen vuodenajoista lyhin ja kestää vain kuudesta yhdeksään viikkoa. Kevätkuukausina lumet sulavat pois ja kasvukausi käynnistyy. Keväissä on […]