Kuuden viikon ennusteiden pilotointi on päättynyt
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
Kuluneena kesänä korkeapaineet ja helleaallot ovat loistaneet poissaolollaan koko Suomessa. Kesä on ollut maan etelä- ja keskiosassa laajalti harvinaisen viileä. Viileys on heijastunut myös kasvukauden kehitykseen ja kasvukausi on jäänyt jälkeen tavanomaisesta. Loppukesällä kasvukauden kehitys on ollut lähellä tavanomaista tasoa vain paikoin Lapissa ja lounaisrannikolla.
Miltä tehoisan lämpösumman kehitys sitten näyttää numeroiden näkökulmasta? Kaisaniemen mittausasemalla tehoisaa lämpösummaa on tänä kesänä 3.10. mennessä kertynyt 1324 vrk°C, kun vuosien 1981–2010 keskimääräinen kertymä samaan päivämäärään mennessä on 1433 vrk°C. Jyväskylän mittausasemalla kertymä on tänä kesänä ollut 1018 vrk°C, kun taas keskimääräinen arvo Jyväskylässä on 1170 vrk°C. Sodankylässä lämpösummaa on kertynyt 761 vrk°C keskimääräisen arvon ollessa 797 vrk°C. Tehoisan lämpösumman kertymä näillä kolmella mittausasemalla on siis lähimpänä tavanomaista Sodankylässä ja eniten alle tavanomaisen Jyväskylässä.
Sama kehityssuunta on ollut havaittavissa myös CLIPS-hankkeen Kasvukauden kehitys -ennustetuotteessa, joka on kesän ajan viitannut kasvukauden olevan myöhässä tavanomaisesta lähes koko maassa.
Syksyllä terminen kasvukausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +5 asteen alapuolelle tai saadaan pysyvä lumipeite. Syksyllä myös kovat yöpakkaset useana yönä peräkkäin katkaisevat kasvukauden.
Kasvukauden päättymispäivä määritetään aina jälkikäteen havaintojen perusteella. Lue lisää termisestä kasvukaudesta ja sen päättymisestä Ilmatieteen laitoksen sivuilta.
CLIPS-hankkeessa on tänä kesänä kokeiltu tuottaa keskimääräisen tehoisan lämpösumman ennusteita tuleville 3-6 viikoille. Ennusteet viittaavat lähes koko maan osalta siihen, ettei lämpösummakertymä enää merkittävästi kasvaisi tulevien kuuden viikon aikana. Mikäli lämpösumman kertyminen jollakin alueella pysähtyy 10 päivän ajaksi, eli päivien keskilämpötila jää alle +5 asteen, niin kasvukauden katsotaan päättyvän. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa tarkkaa ajankohtaa kasvukauden päättymiselle.
Kuvassa CLIPS-hankkeen keskimääräisen tehoisan lämpösumman ennuste viikoille 42-45.
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
Seminaarissa kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista palaute on ollut. Esitykset voi nyt katsoa […]
Haluaisitko kuulla tarkemmin kuuden viikon ennusteista tai kysyä jotain niitä kehittäneiltä tutkijoilta? Järjestämme 30. toukokuuta seminaarin, jonne testikäyttäjät ja muut […]