Talvirengaskeli ennakoi liukkaita olosuhteita

16.10.2017

Ennusteet

Syksyn kuuden viikon ennusteet ovat saaneet vahvistusta talvirenkaiden tarvetta arvioivasta ennustetuotteesta. Käytännössä Talvirengaskeli ennakoi liukkaiden olosuhteiden mahdollisuutta tulevien kuuden viikon ajanjaksolla.

Talvirengaskeliä arvioiva ennuste kuvaa ajo-olosuhteita viikkotasolla, eli kuinka montaa liukasta päivää kullekin viikolle ennustetaan. Ennusteen tarkoitus on helpottaa liukkaisiin olosuhteisiin varautumista ja auttaa esimerkiksi talvirenkaiden vaihdon ajoittamisessa.

Liukkailla päivillä tarkoitetaan päiviä, joiden aikana vuorokauden keskilämpötila on pakkasella tai vuorokauden aikana esiintyy tilanteita, jolloin ensin sataa ja tämän jälkeen lämpötila tippuu pakkasen puolelle.

Talvirengaskeli ei huomioi kuuraliukkautta, jäätäviä sateita tai tienhoidollisia toimenpiteitä kuten suolaamista tai auraamista. Koska ennuste esitetään viikkotasolla, se ei myöskään ota kantaa, mihin kohtaan viikkoa mahdolliset liukkaat päivät sijoittuvat ja onko keli liukas vain hetkellisesti vai koko vuorokauden ajan.

Kuuden viikon ennusteet tukevat varautumista

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin mukaan autoon on vaihdettava talvirenkaat viimeistään joulukuun alussa, mutta joinakin vuosina talviset olosuhteet yllättävät jo reippaasti ennen tätä ajankohtaa.

Talvirengaskelin ennuste auttaa hahmottamaan, onko tulevilla viikoilla jaksoja, jolloin sääolosuhteet voivat muuttua liukkaiksi. Lisäksi ennusteesta voi arvioida, onko kyseessä vain lyhyt ajanjakso vai pysyvätkö olosuhteet liukkaina esimerkiksi monen viikon ajan.

“Talvirengaskeli antaa yleiskuvan sääolosuhteista viikkotasolla, mutta maalaisjärki on myös hyvä pitää mukana. Eli kun lähipäivien ajo-olosuhteet ja säätila kiinnostavat, kannattaa lisäksi seurata Ilmatieteen laitoksen liikennesäätä ja varoituksia”, huomauttavat ennustetuotteita kehittävät tutkijat.

Talvirengaskeli-ennustetuotteen saat käyttöösi rekisteröitymällä Kuuden viikon ennusteiden testikäyttäjäksi, tervetuloa mukaan!

TAKAISIN UUTISIIN

LISÄÄ UUTISIA

Kuuden viikon ennusteiden pilotointi on päättynyt

Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]

Ennusteet

11.07.2018

Seminaarin esitykset ovat nyt katsottavissa

Seminaarissa kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista palaute on ollut. Esitykset voi nyt katsoa […]

Hanke

05.07.2018