Kuuden viikon ennusteiden pilotointi on päättynyt
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
CLIPS-hankkeessa tuotetut kuuden viikon ennusteet kuvaavat sääolosuhteita tulevien 3-6 viikon ajalle viikkotasolla. Ensimmäisinä syksyn kuuden viikon ennusteista julkaistiin pyöräily-, purjehdus- ja mökkikeliennusteet. Syyskauden testituotteista on nyt julkaistu myös talvirengas- ja myrskyennuste (ensimmäinen versio, ilmanpaine-ennuste).
Hiihtokausiennuste julkaistaan todennäköisesti syyskauden aikana, mutta se on myös osa talvikauden kuuden viikon ennusteita. Testikäyttäjät saavat tiedon uusien ennustetuotteiden julkaisusta sähköpostitse. Kesän tuotteista mukana jatkoi syyskuun ajan Kasvukauden kehitys -tuote, eli kasvukauden kehitystä ja lämpösumman kertymää arvioivat ennusteet.
Pyöräilykeliennuste on hieman kehittyneempi ja paranneltu versio kesän sporttikeliennusteesta. Ennustetta voi hyödyntää pyöräilyn ohella myös muiden ulkoilma-aktiviteettien suunnitteluun. Pyöräilykeliennuste arvioi, ovatko olosuhteet pyöräilyyn tulevilla viikoilla lempeät, vilpoiset, koleat vaiko suorastaan hyiset. Ennuste huomioi myös olosuhteiden vaihtelun eri vuorokaudenaikoina ja sen sisältämät kolme ennustekarttaa kuvaavat pyöräilyolosuhteita aamulla, päivällä ja illalla kunkin ennusteviikon kohdalla.
Lisäksi se ennakoi, kuinka suuri poudan osuus on viikon sääolosuhteista. Poudalla tarkoitetaan sateettomia tai hyvin vähäsateisia sääolosuhteita. Ennusteen avulla voi siis arvioida, onko jokin viikoista kenties muita paljon poutaisempi tai sateisempi.
Purjehduskeli arvioi, kuinka ihanteelliset tulevien viikkojen olosuhteet ovat purjehdukselle. Purjehduskeliennuste koostuu kahdesta erilaisesta ennusteesta, joista ensimmäinen kuvaa tuulisuutta (ns. tuuliruusut) ja toinen sateisuutta. Tuuliennusteet on tehty kuudelle eri sijainnille, jotka on valittu läheisten meriasemien mukaan kullekin merialueelle. Ne kuvaavat tuulen suuntien ja nopeuksien suhteellisia osuuksia viikkotasolla Ahvenanmerellä, Merenkurkussa, Perämerellä, Saaristomerellä, Selkämerellä sekä Suomenlahdella. Sateisuusennuste arvioi sateisten päivien lukumäärää tulevilla viikoilla.
Testikäyttäjät ovat auttaneet ennusteen hienosäädössä, sillä gallupin perusteella tietyt sääsuureet, kuten tuuli ja sade, osoittautuivat purjehtijoille tärkeimmiksi ja niiden raja-arvoja voitiin hioa testikäyttäjien vastausten perusteella. Ennusteesta voivat toki hyötyä myös esimerkiksi kalastajat tai muut merellä kulkijat.
Syksyn kuuden viikon ennusteista talvirengaskeli ja hiihtokausiennuste arvioivat talvisten kelien alkua, eli milloin olosuhteet ovat sellaiset, että olisi syytä vaihtaa talvirenkaat alle tai kaivaa sukset esille varastosta.
Mökkikeli taas antaa osviittaa siitä, milloin olosuhteet eivät enää suosi mukavaa mökkeilyä ja mökkiä kannattaa alkaa valmistella talviteloille. Käytännössä tämä tarkoittaa pakkaspäivien lukumäärää ja todennäköisyyttä viikkotasolla sekä sateisuutta, erityisesti runsaita ja pitkäkestoisia sadejaksoja, jolloin sateisia päiviä osuu yhdelle viikolle paljon. Mökkikeliennuste perustuu testikäyttäjien mielipiteisiin siitä, mitkä säätekijät vaikuttavat heidän kohdallaan mökkikauden päättymiseen syksyllä.
Myrskyennusteen ensimmäinen versio ennakoi, ovatko tulevat viikot korkea- vai matalapainevoittoisia. Matalapaineisiin taipuvainen säätyyppi voi tarjota otolliset olosuhteet syysmyrskyille. Myrskyennuste pyrkii siis ennakoimaan tilanteita, jolloin esiintyy voimakkaita matalapaineita ja olosuhteet ovat näin otolliset syysmyrskyjen synnylle.
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
Seminaarissa kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista palaute on ollut. Esitykset voi nyt katsoa […]
Haluaisitko kuulla tarkemmin kuuden viikon ennusteista tai kysyä jotain niitä kehittäneiltä tutkijoilta? Järjestämme 30. toukokuuta seminaarin, jonne testikäyttäjät ja muut […]