Kuuden viikon ennusteiden pilotointi on päättynyt
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
CLIPS-hankkeen kolmas pilottijakso kattaa joulu-, tammi- ja helmikuun, jotka lasketaan Suomessa talvikuukausiksi. Suomen ilmasto on kuitenkin vallan vaihteleva ja vuodet hyvin erilaisia, minkä vuoksi voi olla mutkikasta sanoa, millainen Suomen talvi yleensä on. Asiaa voi kuitenkin hahmotella ilmastotilastojen pohjalta.
Talvi on suuressa osassa maata pisin vuodenaikamme, jonka tunnusmerkkinä on yleensä pakkasen lisäksi myös lumipeite. Talven pituus vaihtelee kuitenkin suuresti eri osissa Suomea: Lapissa talvi kestää noin seitsemän kuukautta ja Ahvenanmaalla vain noin kolme kuukautta. Lisäksi Suomen ilmaston vaihtelevuus on kaikkein suurinta juuri talvella. Sää vaihtelee monesti syksyn ja talven välimaastossa useita viikkoja loka-marraskuussa ja Etelä-Suomessa vielä joulukuussakin.
Pohjois-Suomessa ja Itä-Suomessa pysyvä lumipeite saapuu keskimäärin jo lokakuun lopussa tai marraskuussa. Etelä-Suomessa lumipeitettä joudutaan usein odottelemaan jopa vuodenvaihteeseen saakka. Jos tilastoilta kysytään, yleensä tammikuun puolivälissä koko Suomessa nautitaan jo lumesta. Keskimäärin lunta on tällöin pohjoisessa vähintään 40 cm ja Etelä- ja Länsirannikollakin ainakin 5-10 cm verran. Paksuimmillaan lumipeite on tosin vasta maaliskuussa.
Lumipeitteisten päivien lukumäärä vaihtelee suuresti etelän ja pohjoisen välillä. Pohjois-Suomessa lumipeitteisessä talvimaisemassa vietetään keskimäärin yli 200 vuorokautta, kun taas Etelä-Suomessa jäädään keskimäärin reippaasti alle sadan lumipeitteisen päivän. Myös idän ja lännen välillä ero on suuri.
Myös lauhat suojasäät vesi- ja tihkusateineen ovat luonnollinen osa Suomen talvia. Suojapäivänä lämpötila nousee ja yleensä myös pysyy pitempään plussan puolelle. Suojapäiviä voi yksittäisenä tammikuuna olla maan eteläosassa jopa lähes 30 päivän verran. Esimerkiksi Tampereella suojapäiviä on tammikuussa koettu enimmillään 26 kpl vuonna 1989 ja ainoastaan vuosina 1985 ja 2010 niitä ei ollut yhtäkään.
Entäs ne vesisateet? Vettä sataa joulu-helmikuun aikana keskimäärin:
Tammi- ja helmikuu ovat keskilämpötilaltaan kylmimmät kuukaudet Suomessa. Tällöin mitataan useimmiten myös kaikkein kylmimmät lämpötilat tai koetaan hyisiä pakkasjaksoja. Alin Suomessa mitattu lämpötila havaittiin Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999, jolloin lämpömittari laski -51,5 °C asteeseen.
Termisen talven aikana vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella, mutta pelkkää pakkassäätä sisältävää talvea koetaan Lapissakin hyvin harvoin.
Uutisessa mainitut tiedot ja lisää ilmastotietoa Suomen talvista löytyy Ilmatieteen laitoksen sivuilta, joilla voit myös kurkistaa menneisiin talviin ja niiden lämpötiloihin sekä sademääriin tilastoina tai karttamuodossa.
Pilottijakson kuukausien lämpötiloihin ja sade- ja lumitietoihin voi tutustua näiden linkkien avulla:
Kuluneen vuoden aikana CLIPS-hankkeessa kehitettiin ja testattiin kuuden viikon mittaisia ennusteita yhdessä käyttäjien kanssa. Viimeinen pilottijakso päättyi toukokuun lopussa. Pilotointi […]
Seminaarissa kerroimme hankkeessa kehitetyistä kuuden viikon ennusteista, miten ne ovat suoriutuneet ja millaista palaute on ollut. Esitykset voi nyt katsoa […]
Haluaisitko kuulla tarkemmin kuuden viikon ennusteista tai kysyä jotain niitä kehittäneiltä tutkijoilta? Järjestämme 30. toukokuuta seminaarin, jonne testikäyttäjät ja muut […]