Kesämökkikauden päättymisen merkittävin säätekijä on sateisuus

10.08.2017

Tuotekehitys

Suomalaiset ovat kesämökkikansaa. Heinäkuu on perinteinen kesämökkikuukausi, mutta milloin kesämökkikausi oikein päättyy? Selvitimme CLIPS-pilotoijille suunnatun gallupin avulla, mitkä ovat merkittävimmät säätekijät, jotka vaikuttavat kesämökkikauden päättymiseen.

Sateisuus äänestettiin merkittävimmäksi tekijäksi (40 % vastauksista) kesämökkikauden päättymiseen vaikuttavista säätekijöistä. Lämpötilan vaikutus kesämökkikauden päättymiselle on myös lähes yhtä merkittävä (37 %), kun taas tuulisuus haittaa huomattavasti pienempää osaa kesämökkeilijöistä (6 %).

Sateissa jatkuvat voimakkaat sateet (1-3 vrk kestävät rintamasateet) mainittiin useasti haittaavan kesämökkeilyä, kun taas kuurosateet ei moniakaan haitannut. Kesämökillä on ikävä istuskella päiväkausien ajan sisällä sateelta suojassa. Sorateiden kunto mainittiin myös menevän sateella huonoksi.

Päivän ylimmän lämpötilan jäädessä alle +10 °C yhdessä yöpakkasten ilmaantuessa alkaa monen kesämökkikausi olla paketoitu. Vesipumpun tyhjennys täytyy hoitaa ennen kuin lämpötila laskee yöllä pakkasen puolelle. Silloin alkaa monille muutenkin olla liian kylmä yöpyä mökillä. Vesiteitse kulkeville kesämökkikausi päättyy viimeistään jäiden tullessa.

Voimakkaiden tuulten puhaltaessa kesämökille lähteminen ei miellytä tai matkanteko veneellä on liian vaarallinen. Liian kovan tuulen rajaksi annetut arvot osuivat välille 5-10 m/s.

Muina tekijöinä mainittiin mm. pimeys, loman loppuminen tai muut menot ja lumentulo. Muutamien vastaajien kohdalla sää ei juuri vaikuta kesämökkikauden päättymiseen (3 %) tai he mökkeilevät vuoden ympäri. Gallupiin vastasi yhteensä 86 henkilöä.

Kesämökkikauden päättymiseen vaikuttavat säätekijät -gallupin tulos auttaa syksyn kesämökkikauteen liittyvän CLIPS-ennustetuotteen kehitystyössä. Lopullinen tuote muotoutuu elo-syyskuun aikana ja siinä tullaan hyödyntämään vastaajilta saatuja ehdotuksia. Pilotoijoilta saatu palaute on meille erittäin arvokasta ja keräämme palautetta koko pilotointikauden ajan, vuoden 2018 kesäkuun alkuun asti. Syksyn ensimmäiset pilotoitavat CLIPS-ennustetuotteet julkaistaan syyskuussa.

Gallupin tulos: sateisuus äänestettiin tärkeimmäksi kesämökkikauden päättymiseen vaikuttavaksi säätekijäksi. Lämpötila hävisi vain muutamalla äänellä sateisuudelle.

TAKAISIN UUTISIIN

LISÄÄ UUTISIA

Purjehtija – vastaa purjehduskelejä koskevaan gallupiin

Purjehdusolosuhteita tulevalle 3-6 viikolle ennustava tuote on yksi Ilmatieteen laitoksen CLIPS-hankkeen syksyn pilottituotteista. Ennusteessa arvioidaan, kuinka ihanteelliset purjehduskelit ovat keskimäärin tulevilla […]

Gallup

18.08.2017

Kesän pilottijakso puolivälissä

Kesän kuuden viikon ennusteiden pilotointi on edennyt puoliväliin. Mukaan on ilmoittautunut jo mittava määrä testikäyttäjiä! Kesäkauden ennustetuotteet ovat saatavilla elokuun […]

Tapahtumat

19.07.2017

Uusi kesän ennustetuote julkaistu!

CLIPS-hankkeen kesän pilottituotteet ovat saaneet lisävahvistusta kasvukauden kehitystä arvioivasta ennustetuotteesta. Ennusteista selviää, miten lämpösumman kertymä todennäköisesti kehittyy tulevien 3-6 viikon […]