Mikä CLIPS?

CLIPS-hanke kehittää uutta ja kutsuu myös kansalaiset mukaan

Kehitämme uudenlaisia ennusteita tukemaan ihmisten toimintaa ja sääolosuhteihin varautumista ja kartoitamme kansalaisten tarpeita uusille sään vaikutusta kuvaaville palveluille. CLIPS-hankkeessa (CLImate services supporting Public activities and Safety, 2016–2018) kehitettävät ennustetuotteet kattavat tulevat kuusi viikkoa ja ulottuvat maaseudulta merialueille asti. Otamme suuren yleisön mukaan kehittämään ja testaamaan näitä palveluja.

Hankkeessa kehitettyjä kuuden viikon ennusteita testataan 1.6.2017-31.5.2018 kestävän pilottijakson aikana. Jokaiselle vuodenajalle mietitään ajankohtaisia ennusteita, jotka on räätälöity tukemaan jotain tiettyä toimintoa tai aktiviteettia. Hankkeen rahoittaa Suomen Akatemia ja se jatkuu syksyyn 2018 asti.

Kesän ennustetuote: Tukalan helteen todennäköisyys

Suojautuisitko mahdolliselta helleaallolta? Yksi kesän ennustetuotteista arvioi todennäköisyyttä tukalan kuumille jaksoille tulevilla kuudella viikolla. Ennusteesta voivat hyötyä työnsä takia ulkona oleskelevat tai riskiryhmiin kuuluvat henkilöt (esim. sydän- tai hengitystiesairauksista kärsivät), joille äärilämpötilat voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Syksyn ennustetuote: Talvirengaskeli

Talvirengaskeli arvioi, milloin on syytä varustaa ajoneuvo talvirenkain. Kuuden viikon ennusteen tarkoitus on helpottaa liukkaisiin olosuhteisiin varautumista ja auttaa esimerkiksi talvirenkaiden vaihdon ajoittamisessa. Tutustu muihin syksyllä 2017 testikäytössä olleisiin ennusteisiin >>

Talven ennustetuote: Talvinen ulkoilukeli

Riittääkö lumipeite talviurheiluun? Entä jos pakkanen paukkuu liikaakin? Kuuden viikon ennusteet ennakoivat niin tulevia lumi- ja vesisateita kuin kireitä pakkaskelejäkin. Talven tuotteet ovat nyt täällä >>

Kevään ennustetuote: Kasvukauden alku

Yksi kevään ennusteista kuvaa tietä kohti kasvukauden alkua. Se auttaa arvioimaan, milloin on hyvä aika kylvää siemenet tai varautua hallaan. Kevään kuuden viikon ennusteet julkaistaan maaliskuussa!

Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimus -tulosyksikkö

Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksessa kehitetään uudenlaisia ilmastopalveluita. Olemme Ilmatieteen laitoksen tutkimusyksikkö, jossa tehdään laadukasta ja monitieteistä tutkimusta sään, ilmaston, yhteiskunnallisten ja taloudellisten haasteiden parissa. Palvelemme erityisesti ilmastonmuutokseen sopeutumista tarjoamalla tietoa säähän ja ilmastoon liittyvistä riskeistä sekä parhaista keinoista varautua niihin. Edistämme myös kuukausi- ja vuodenaikaisennusteiden pilotointia yhdessä niiden mahdollisuuksista kiinnostuneiden sidosryhmien kanssa.

Tutustu tekemiseemme tarkemmin

Ilmatieteen laitos

Ilmatieteen laitos palvelee koko yhteiskuntaa. Se on palvelu- ja tutkimuslaitos, joka tuottaa yleisen turvallisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kannalta tärkeitä sää-, meri- ja ilmastopalveluja.

Tutustu Ilmatieteen laitokseen

Yhteistyötahot

ECMWF Partioaitta